Thursday, June 23, 2011

Resepi Sup Cendawan

google image


Resepi yang kawan nak share hari ni adalah "Sup Cendawan". Sup cendawan ni ala-ala sup cendawan yang korang makan kat Pizza Hut tu. Senang, mudah dan cepat untuk disediakan. Sesuai untuk majlis kahwin, kenduri, majlis hari jadi dan sebagainya. Tengok je dah melelh air liur belum rasa lagi..kalau rasa confirm terperanjat beruk..kahkahkah...Ok,berikut barang-barang yang perlu disediakan dan cara masakan. Selamat Mencuba....



Bahan-bahan yang perlu disediakan:)



INGREDIENTS
½ BATCH
1 BATCH
2 BATCH
3 BATCH
Filtered Water
2.25 Litres
4.5 Litres
9 Litres
13.5 Litres
Soup Stocks
210 g
420 g
840 g
1.26 kg
Filtered Water
500 ml
1 Litre
2 Litre
3 Litre
UHT Milk
250 ml
500 ml
1 Litre
1.5 Litre



1) Air (sediakan 2 jenis air iaitu air paip untuk didihkan dan filtered water atau air masak biasa jangan yang panas untuk bancuhan stock cendawan.)

2) Serbuk Sup Cendawan atau Mushroom Stock (Brand Know's yang boleh didapati di Tesco dalam bentuk tab atau botol plastik)

3) Susu UHT brand marigold atau Dutch Lady (Full Cream yg tawar jangan yang manis punya)


Cara-cara memasak:)



1) Masukkan air ke dalam periuk mengikut sukatan. Didihkan air tersebut.

2) Masukkan stock cendawan mengikut sukatan dalam satu bekas lain dan campurkan dengan air (filtered water atau air masak) mengikut sukatan dan kacau hingga sebati. 

3) Setelah air mendidih masukkan segera bancuhan stock cendawan dan air tadi ke dalam periuk. Kacau hingga sebati selama 30 saat.

4) Apabila sup sudah mendidih dan sebati masukkan susu UHT mengikut sukatan dan kacau selama 30 saat. 

5) Selepas itu boleh la tutup api dapur tu..dah pun siap...mudah kan??

Hidangan sup cendawan ni bolehlah dimakan bersama roti gardenia, roti garlic bread, biskut atau apa saje la ikut selera korang.



Nota Bibir Seksi:)



Dulu aku memang hantu sup..bila tiap2 hari mengadap sup cendawan dah naik muak..tapi bila dah lama x makan rasa rindu pulak..hehe...








4 comments:

Nava.K said...

Yummy, normally I make this for a light meal as dinner.

Anonymous said...

I like the valuable info you provide on your articles.
I'll bookmark your weblog and test again here frequently. I'm slightly certain I'll be told many new stuff proper right here! Good luck for the following!
Here is my web page :: need a home builder orlando fl

nini annie said...

thank you for your comment. really appreciate it.

Anonymous said...

I really like your blog.. very nice colors & theme.

Did you design this website yourself or did you
hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to design my own blog and would like to know where u got this from. thanks a lot

Look at my weblog - movies
my page > new releases,dvd,blu-ray,movies,tv shows

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...