Wednesday, June 8, 2011

Resepi Asam Pedas Muar


google image

Ha..hari ni kawan nak kongsi resipi asam pedas yang lazat lagi enak. resipi asam pedas ni dari turun temurun. kalau sebut asam pedas Muar sape yang x tau.sangat terkenal dengan asam pedas yang superb! contohnya asam pedas Parit Jawa yang pernah dilawati oleh Jalan2 Cari Makan. lepas korang cuba resipi ni dah x payah nak makan asam pedas kat kedai masak sendiri lagi sedap. 

ok, kalau sebut asam pedas ni bukan sahaja ikan masak asam pedas tapi ayam dan daging pun kita boleh masak asam pedas. kalau nak tahu macam mana rasanya kena cuba resipi ni.

Bahan-bahan yang perlu disediakan ialah:)

1. minyak masak-bahan yang paling penting kalau x ada minyak x berasap la periuk korang nanti. kuantiti minyak dalam 2 senduk sederhana besar untuk 1 periuk sederhana.(bergantung juga pada kuantiti ikan yang hendak dimasak)

2. bawang kecil atau bawang besar- kuantiti bergantung kepada berapa banyak yang korang nak masak.selalunya untuk 4 orang makan dalam 4 hingga 5 biji. orang tua2 cakap kalau nak sedap lagi lebihkan sikit bawang merah tu. bawang perlulah dikisar atau ditumbuk sampai lumat.

 3. bawang putih- kuantiti kurang daripada bawang merah dalam 3 atau 4 ulas. bawang perlulah dikisar atau ditumbuk.

4. halia-kuantiti dalam separuh daripada ibu jari. Perlu dikisar atau ditumbuk.

5.lada kering- hendaklah dipotong dan direbus sehingga masak. kemudian barulah blender sampai halus.masa nak blender tu letak la sedikit garam dan minyak supaya lada tersebut tahan lama.

6.garam- digunakan untuk menambah kesedapan asam pedas.bubuh secukup rasa. 

7. halba-kuantiti secubit sebagai perasa dalam masakan.

8. serbuk kunyit- kalau ikan korang dah perap dengan serbuk kunyit untuk hilangkan bau hanyir x perlu letak lagi serbuk kunyit dalam masakan korang. 

9. asam jawa atau asam keping- kalau korang suka guna asam jawa boleh jugak. kuantiti dalam 2 cubit pun dah cukup.

10. bahan utama-ikan, ayam atau daging bergantung pada kuantiti yang anda mahu. jika anda nak masak ikan asam pedas seperti ikan pari atau ikan mayung, ikan tersebut hendaklah diperap dengan kunyit supaya dapat menghilangkan bau hanyir.

11. daun kesum- digunakan sebagai perasa dan menambahkan bau pada asam pedas. kalau x ada daun kesum asam pedas kurang kick.

Cara-cara memasak:)

1. panaskan minyak dalam periuk atau kuali.

2. masukkan lada kering yang telah dikisar. kuantiti dalam 2 senduk. kalau nak pekat tambahkan lagi lada.biarkan sehingga garing dengan nyalaan api kecil sahaja.


3.masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar. Biarkan sehingga naik bau.

4.masukkan ikan yang telah diperap, ayam atau daging. biarkan sehingga mendidih.

5.bubuh halba,sedikit garam dan serbuk kunyit. 

6. kemudian masukkan asam jawa atau asam keping. 

7. tambahkan sedikit air bersesuaian dengan kepekatan yang korang nak.

8. last sekali masukkan daun kesum untuk penambah bau. biarkan selama 5 minit. 

jeng jeng jeng...asam pedas pun dah siap. boleh la tutup api dapur dan hidangkan untuk santapan seisi keluarga. selamat mencuba ya....

Nota bibir seksi:)

masa duduk dengan mak dan ayah memang x pandai masak tapi bila dah duduk jauh, dah berdikari baru pandai masak. masak ni la benda paling senang sekali. bagi pompuan2 yang nak mendirikan rumah tangga belajar lah masak dulu yang simple2 pun x pe laki korang nanti x kebuluran.

1 comment:

Papa-NtiQ said...

ckp pasal asam pedas ni la kan...saya nih org JB tapi bila gi melaka paling best saya suka kat sebelah hotel straits meridian. Ada 2 gerai..bukan yg ngadap bangunan tapi sebelah dia slurppp hehehe. Dari anak sorang baby sampai dah 4 orang besor panjang masih gi sana. Kat kota laksamana pun ada jugak yg femes hajjah mona.NINI kalu senang2 jenguk la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik makan jerrrr hehehe...dan NINI register la yer sebagai follower maklum la blog baru nih sunyiii jerrr TQ TQ TQ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...