google image |
Hai uols..
Resepi hari ni "Sambal Tumis Udang" yang sangat simple but sangat lazat. Hanya memerlukan 10-15 minit untuk masak.Bagi sesiapa yang bergelar wanita bekerjaya,student atau orang pemalas masak bolehla cuba masakan ni..
Bahan-bahan Utama:)
1) Udang - x kira la ape saiz sekali pun S,M,L,XL atau XXL
2) Lada kering- hendaklah direbus dan diblender terlebih dahulu
3) Bawang besar - seeloknya dihiris kalau ditumbuk x nampak meriah sambal tu
4) Asam keping - sebesar garisan pertama jari telunjuk (haha..faham2 sudah)
5) Halba - Secubit pun dah cukup untuk buat rasa je
5) Garam, Minyak dan Air - Secukup rasa
Cara Memasak:)
1) Panaskan minyak
2) Masukkan bawang yang telah dihiris
3) Kemudian, masukkan lada yang telah diblender. Biarkan lada sampai garing dalam keadaan api kecil dan bubuh sesudu air supaya x terlalu kering
4) Masukkan halba,garam, asam keping dan air secukupnya.
5) Last sekali masukkan udang. Kacau sehingga udang betul2 masak.
Haha..kan senang..dah siap..bukannye susah pun masak ni...kalau ada keinginan semuanya jadi..Selamat Mencuba yer..
Nota Bibir Seksi:)
Masak sambal tumis udang je hari ni sebab kepala sakit..hehe
1 comment:
Delicious looking but I don't add halba inside when making it, Halba is only used in curries.
Post a Comment