Wednesday, August 10, 2011

Resepi "Kuih Lempeng Inti Karipap Kentang"



Hai..semua....

Hari ni kawan nak berkongsi resepi baru dengan uols. Resepi ni baru kawan cipta tadi.hehe..ceritanya macam ni. Hari ni kawan rasa bosan sangat nak tidur asyik orang kacau je ketuk pintu umah la dengan call x henti2 sakit kepala kawan dibuatnya. Last-last kawan pun duduk mengadap laptop sambil melayari internet. 

Tengah syok layan FB tiba-tiba kawan teringat pasal karipap yang kawan makan semalam. Bila fikir bahan-bahan semua ada kawan pun terus melangkahkan kaki ke dapur. Nak dijadikan cerita mula-mula memang kawan nak buat karipap inti kentang tapi marjerin pulak x cukup. Itu pun sedar lepas inti kentang dah siap ditumis. Hehe...Kawan pun termenung jap sambil berkata dalam hati "nak uat kulit karipap guna ape ek..kulit popia dalam peti ais tu confirm dah keras..baling anjing pun mati tu"...

Fikir punya fikir tiba-tiba keluar satu idea iaitu "LEMPENG". Oleh kerana dah lama x makan lempeng sejak bulan puasa ni kawan pun buatlah "Lempeng Inti Karipap Kentang" atau nama komersil nya "Pengpap"..kahkahkah...suke suki aku je letak nama...hehehe...

Dah penat kawan bercerita tiba masanya untuk uols ambik pen dan kertas tulis cara-cara nak buat kuih ciptaan kawan ni.....cuba jangan x cuba...



Bahan untuk membuat lempeng:)



1) Tepung - diayak terlebih dahulu untuk memastikan tiada benda asing dalam tepung. Kuantiti bergantung kepada anda.

2) Air - air panas dan air suam. Perlu dicurahkan ke dalam acuan tepung. Pastikan tidak terlalu cair dan kacau hingga tiada gelembung atau ketulan

3) Garam - sedikit garam sebagai perasa



Cara-cara Memasak Lempeng:)



1) Curah acuan lempeng ke dalam kuali yang leper supaya senang nak bentuk kan lempeng tu. Pastikan saiz lempeng bulat dan bersaiz kecil. Jangan buat besar-besar  ye. Agak-agak macam saiz kulit karipap je.

2) Balik- balikkan lempeng sehingga masak. Sehingga masak taw bukan sehingga hangus....



Bahan untuk membuat inti kentang:)


1) Kentang - dikupas kulitnya dan dipotong dadu.

2) Bawang - bawang putih dan bawang merah hendaklah ditumbuk. Kuantiti bergantung pada anda berapa banyak anda nak buat.

3) Rempah kari - rempah kari ape pun jenama x kisah janji rempah kari. x perlu bancuh dengan air.

4) Daun Saderi atau daun Sup- Dicincang halus sebagai penambah rasa dan bau.

5) Minyak  dan Garam - secukup rasa



Cara- cara Memasak Inti Kentang:)


1) Bubuh minyak secukup rasa

2) Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk.

3) Masukkan kentang dan biarkan kentang sehingga benar-benar empuk dan lembut

4) Masukkan serbuk kari secukup rasa asalkan warnanya pekat sedikit.

5) Masukkan daun saderi atau daun sup yang telah dicincang halus.

6) Bubuh garam secukup rasa

Last sekali gulung inti kentang dengan lempeng. Gulung pun kawan nak kena ajar gak ke?? Ye la ye la kawan ajar...cam ni cara nya letak lempeng atas pinggan leper kemudian letak inti dalam satu sudu ke dan gulung x yah letak apa2 untuk lekatkan. Last sekali..(berapa banyak last dah..kali ni betul2 last..) hidangla atas pinggan..tunggu ape lagi..ngap la....


Nota Bibir Seksi:)


Teringat masa zaman kawan kanak2 dulu ada seorang pak cik yang jual karipap dengan menggunakan beca. Karipap yang pak cik tu jual memang sodap gilo punyo..tapi yang lagi best pak cik ni nama kan karipap yang dia jual "KARIPAP DANGDUT" sebab sambil jual karipap pak cik tu dengar lagu dangdut atas beca dia.kahkahakah...lawak gila pak cik tu..ntah hidup lagi ke x ek???

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...