Friday, January 28, 2011

"Budget Kahwin"

yahoo image


Nyanyikan Lirik Lagu di bawah:)

Lirik 1

Duit x ada...tapi hati mau kawin...
Apa daya ku oohhh..kawan...

Lirik 2

Hai..En.Hail janganla marah..kalau Ujie bertanya
mengapa Hail belum naik pelamin...
ku ingin merasa hai nasi minyak kau pula..lekas2 la kawin..
Aduhai Ujie Rashid kau buat ku tertawa...
poket ku ini selalu kekurangan..
ini kan pula hendak kasi la makan anak dara la orang..

hai..tengok org bercinta kita pun nak bercinta..tengok org kawin kita pun nak kawin..tapi tu la duit pulak x ada.hah..ni yg aku nak kongsi cara-cara nak berjimat. korang baca n fikir-fikirkan la idea aku ni leh pakai ke x.kalo rasa2 boleh pakai amalkan la dgn sebaik mungkin.

1. Rancang perbelanjaan dgn baik (bila pasangan bercinta dah start merancang nak kawin..hah..time tu la mulanya korang nak merancang perbelanjaan)

# rancang perbelanjaan anda bergantung pada tempoh pertunangan hingga perkahwinan. kalo anda merancang dlm masa terdekat dengan budget perkahwinan yg besar kirim salam la duit korang nak cukup dlm masa yg singkat.lainla kalo korang org kaya,ada org nak sponsor,menang peraduan or duit turun dr langit.


lebih2 lagi bagi org yg baru bekerja..lagila sakit..kalo korang ikat tali pertunangan dlm tempoh 2 tahun dgn hantaran katakanla RM 10 k agak2 sempat ke nak simpan duit? itu baru hantaran taw belum brg2 hantaran n majlis kenduri lagi.dgn gaji setakat RM1500 ke bawah, dgn tanggungan,dgn hutang lagi,duit poket lagi..huh..mmg la x sempat. jalan mudah buat personal loan.mudah,cepat dan tepat! tp aku mmgla x galakkan korang uat personal loan.bukannya ape nanti korang akan menanggung hutang sampai ber anak cucu..itu pn belum tentu abis bayar.

2.Ikut kemampuan pasangan dan kemampuan anda. 


buat majlis biarla ikut kemampuan.selagi boleh save kita save.x payahla nak tiru gaya artis or ahli keparat.nak kawin bwh pedang la,atas angin la..mcm2 pelik lg la.kalo rasa mampu buatla.kalo x besederhana la.ikut ajaran agama kita.besederhana dlm semua benda. contohnya,ada pasangan yg x nak tunang.dari merisik terus plan nak kawin.tunang ni makan budget dlm RM 2-4k taw.


ade plak pasangan yg nak buat kenduri sebelah rumah je.buat kenduri belah perempuan,belah lelaki buat kenduri kecik pun jadi la asalkan org kampung tau yg kita dh bernikah cara sah.jgn sampai menimbulkan fitnah sudah..cara ni yg paling aku setuju sbb korang jgn fikir nak guna duit masa majlis kawin je.sebenarnya kehidupan lepas kawin pun banyak nak guna duit.


nak mulakan hidup baru tu byk sgt guna duit.nak kena sewa rumah,nak kena beli perabot,mesin basuh,peti ais,brg2 nak memasak pun bukan main banyak lagi.dgn tapis la,besen la, sudu la,kuali la..huh..walaupun brg2 tu nampak kecik tp banyak taw.sekali shopping beli brg nak memasak je pun dah hampir RM 500 ke atas.x caya tunggu korang kawin nanti.

3. Jangan boros!

# masa dlm proses nak mengumpul duit tu kena la byk2 beringat. kalo nak dating x payah la pergi tempat2 yg boleh menghabiskan duit korang.lebih2 lagi mcm shopping complex,fun fair or ekspo.tempat2 mcm tu yg boleh uat korang rambang mata.kalo x sedar sekali kuar dating je beratus habis.kurangkan or x payah la tengok wayang lagi.(jangan korang uat wayang sendiri sudah).tiket wayang 2 org dah RM20,pop corn,snek or air dah RM10..belum benda2 lain.gedebak gedebuk pun RM50 melesap.


lebih baik la korang pilih tempat dating macam kat taman2 or tasik2.pergi beriadah sambil dating lagi bagus.jogging ke turunkan berat badan lagi bagus.dapatla posing lebih atas pelamin nanti dgn bentuk badan yg mengiurkan.kalo nak kuar makan plak biasa order air 2 gelas tapi kali ni order je la 1 tp gelas besar.lagi jimat n nampak mesra gitu 1 cawan,1 straw minum 2 org.


4. Barang2 persiapan untuk majlis pertunangan atau persandingan

# pastikan  barang2 yg korang nak beli korang senaraikan dulu.make sure x ada double enter.barang2 yang dah dibeli hendakla ditandakan supaya x terbeli dua kali.kalo nak shopping barang2 kawin survey dulu tempat yg paling murah,cantik dan pelbagai barangan.nak survey ni ambik masa gak.bagi org2 yang bz macam aku tanya org yang dah berpengalaman or cari kat web pun dah kira ok.kalo nak shopping pilihla tarikh yang sesuai.kalo boleh pilih satu tarikh yg kita betul2 free n boleh cari banyak barang dlm 1 tempat.


dgn cara tu dapatla save duit minyak,duit tol n duit makan kita.tapi ingat,jangan sesekali buat persiapan last minute!.perancangan jangan dibuat oleh pihak kita je.makesure ahli keluarga kita pun tau apa barang yg kita dah beli.

5. Pelamin,andaman,fotografi,video,makanan dan khemah

# hah..benda yg 6 ni yg paling banyak guna duit.korang stand by je la budget lebih kurang RM20 k untuk benda alah 6 tu je.pelamin zaman skang ni simple je tp mahal bukan main.kalo dulu nampak crowded dgn kain2 tapi murah.mungkin material yg digunakan zaman skang ni lagi mahal berbanding dulu.kalo nak ambik andaman biarla ambik pakej sekali dgn pelamin lagi murah.


andaman ni penting sgt supaya nampak la seri pengantin kita nanti.tapi kalo over do pun x nice gak.fotografi pulak bukan main lagi.dah mcm filem hindustan aku tengok.semua nak shooting gambar kat outdoor.main tarik2 tali la,aksi cium2 la,peluk2 la..dah x main shooting dlm rumah lagi.siap dgn beg simpan gambar,gambar kristal,custom n lain2 dah makan RM 3k.kalo boleh ambikla video pakej sekali dgn gambar.tapi x ramai fotographer yg buat mcm tu sbb nak khusus pada 1 bidang je.


hah,bab makanan n khemah bagi aku sama mainkan peranan penting.kalo makanan x sedap org makan pun x puas hati..nanti duit salam kruk-kruk pun kurangla.kesian kat mak ayah korang nanti.bagi aku bab nak bagi org makan ni biarla sempurna.biar sedap n pelbagai.org datang makan pun puas hati n confirm org xkan lupa utk datang lagi kalo mak ayah kiata uat majlis kawin lagi.khemah pun sama.biarla sewa khemah yang ada kipas.bukan ape untuk keselesaan tetamu.x lah nanti berpanas riuk dibuatnya.


tapi kalo korang dapat pakej untuk 6 benda ni lagi bagus.macam kat tempat aku memang x ada pakej mcm ni.kat kl memang berlambak skang ni.siap dgn perunding perkahwinan.erm..x payahla perunding2..korang runding bakal laki bini pun dah cukup.

# sekian sahaja nasihat aku untuk pasangan2 bercinta yg ada hati nak mendirikan masjid.perancangan awal dapat memastikan majlis kita berjalan dgn lancar.kalo rancang last minute jawabnya huru hara la majlis kita nanti.pecayo la cakap den ni! lagi 1 nak pesan kat mak bapak org ni kalo nak letak harga hantaran tu bio le berpatutan.jangan la samapai menyeksa menantu. tu yg ramai menantu skang jadi hantu sebab x puas hati dgn jumlah hantaran yg mak bapak mertua letak.


kalo nak letak hantaran ikut tahap pendidikan anak2 x salah tp biar la berpatutan.x payah la ikut2 org.ni aku tengok org yg pendidikan setakat spm punya hantaran lagi tinggi dari org yg ada master or degree.mungkin muka lawa kot tapi lawa x ke mana yg penting pandai uruskan rumah tangga.sebenornya banyak lagi den nak cite tp den dah x larat nak menaip.kalo ada sebarang pertanyaan tinggalkan komen ekau kat cni eh jang...

nota bibir seksi:)
aku kawin dgn cinta pertama aku.x ramai yg berjaya dgn cinta pertama dan x semestinya kawin atas pilihan org tua x bahagia kerana kebahagiaan tu terletak pada diri kita sendiri.kita yg akan mencorakkan sama ada kita nak hidup bahagia atau tidak.Apa yang penting  jangan kawin sebab nafsu semata-mata!

4 comments:

odah + one = odahone said...

kawen free bleh tak? ada duit kawen daaa....

BERCINTA ITU MACAM ORANG TUNGGU BAS
ANTARA MAKSIAT & ENCIK BALA

odah + one = odahone said...

blh kalo nk kawin free...buatla smpi kena tangkap kering...haha..

zaza said...

betul.. kawin ni bialah ikut kemampuan kite.. xpyh la nk vogue sangat.. jnj nikah tu yang penting..

nini annie said...

tq 4 ur comment zaza...yup..kawin ni biarla sederhana tp meriah dgn kebahagiaan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...