Saturday, July 9, 2011

Resepi Ayam Masak Merah

google image


Hi..everyone..

Today, kawan nak berkongsi resepi Ayam Masak Merah yang sangat simple untuk hidangan sekeluarga.
Let's try ya...

Bahan-bahan utama:)

1) Ayam - bergantung kepada uols nak masak berapa banyak
2) Bawang - bawang merah kecil dalam 5 ulas dan bawang putih 3 ulas. Hendaklah ditumbuk.
3) Halia - kuantiti sebesar ibu jari
4) Lada kering-yang telah diblender atau digiling 
5)Serai - 1-2 batang dan hendaklah dititik
6) Bahan perasa - garam, gula dan sedikit air

Cara-cara Memasak:)

1) Tumis kan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk ke dalam periuk.
2) Masukkan lada kering yang telah siap diblender dan biarkan sehingga lada betul2 garing
3) Bubuh garam, gula dan air secukupnya
4) Letakkan serai yang telah dititik
5) Masukkan ayam dan biarkan sehingga masak


Cadangan Hiasan:)

Hiaskan hidangan uols dengan daun saderi, kacang peas dalam tin tu bersama bawang goreng


Nota Bibir Seksi:)

Simple kan?? sedap plak tu..bagi sesiapa yang malas atau x berapa rajin boleh try menu ni untuk hidangan makan tengahari atau makan malam.

4 comments:

Anonymous said...

what I was looking for, thanks

Niza said...

serai yg dititik tu macam mn?

Niza said...

serai yg dititik tu mcm mn?

NiNi-Ab said...

hi niza..tq 4 ur comment.serai yg dititik tu maksudnya diketuk atau ditumbuk kat bahagian kepala serai tu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...